Økologisk kaffe – for dig der tænker på dig selv og miljøet
Økologien er for alvor begyndt at vinde frem i det danske land. Og nu er det ikke længere kun for folk, der har mange penge mellem hænderne. Mange mennesker er begyndt at prioritere de økologiske indkøb, selvom det som oftest koster lidt ekstra. Mest populært er fødevare fra de lokale supermarkeder. Også ting som tøj og tekstil er nu blevet hit i den økologiske udgave. Og nu er økologisk kaffe også blevet populært i de danske hjem.
Hvad er økologi?
Når man vælger at købe økologiske varer, støtter man automatisk op om en mere miljøvenlig produktion af varerne. Der bliver altså ikke brugt unaturlige giftstoffer, når eksempelvis kaffeplanter skal gødes. I stedet bliver der brugt huddyrsgødning, fra eksempelvis grise. Det er ikke lige så skadeligt for hverken os eller for miljøet. Når gødningen ender i vores grundvand, skal vi ikke frygte at få tilført giftstoffer til vores krop, når vi drikker vandet.
Typer af økologisk kaffe
Økologisk kaffe fås i mange varianter. Det er altså ikke kun finmalet kaffe, der fås økologisk. Du kan også købe hele bønner økologisk. Til og med kan du også købe instant kaffe og kaffekapsler til de moderne espressomaskiner økologisk. Det er dermed ikke typen af kaffe, der afgør, om den er økologisk eller ej. De forskellige typer af kaffe kan komme fra den samme kaffe farm – ligefrem fra den samme plante. Det er altså hovedsageligt måden kaffeplanten er dyrket på, der afgør, om kaffen bliver økologisk eller ej.
Derfor skal du vælge økologisk kaffe
Som med mange andre afgrøder, der ikke er økologiske, bliver der på kaffeplanter sprøjtet med gift, for at holde diverse pesticider væk. Disse giftrester sætter dig også på kaffebønnerne, som senere bliver lavet om til den kaffe, vi drikker herhjemme. Lige så vel som giftresterne er usunde for pesticider, er de også usunde for dig og din krop. Når du drikker en kaffe, som ikke er fra økologiske kaffeplanter, ender disse giftrester altså i din krop.
Vælger du at drikke økologisk kaffe, undgår du at få tilført de farlige giftstoffer til din krop, som ellers er i kaffe. Det kan altså betale sig at give let ekstra for ØKO-mærket, for at passe på sig selv
Det er ikke kun supermarkederne, der er begyndt at sælge økologisk kaffe. Også på mange restauranter og caféer, er det blevet et hit. Mange steder er det til med ikke en mulighed at fravælge det. Dette er ofte fordi, restauranten ikke blot gør det for kundens skyld, men selv ønsker at føre økologi for miljøets skyld. Mange restauranter gør det også for kaffebøndernes skyld. Kaffen produceres som oftest i fattige lande i blandt andet Sydamerika, Asien og nogle afrikanske lande. Da deres arbejdsforhold i forvejen er ringere end i de vestlige lande, er det en fordel for dem, at skulle dyrke økologisk kaffe. De undgår på den måde at komme i direkte nærkontakt med sprøjtegiften.