Æggekage – den dejlige danske omelet
Duften af stegt bacon og den knasende lyd, når det sprøde tilbehør puttes i munden sammen med en bid let og luftig æggekage er usammenlignelig med alt andet. Æggekagen er en klassiker, der gør sig ekstra godt i sommermånederne.
Præsentation frem for alt
Forestil dig en lun sommeraften på terrassen eller altanen med et køligt glashvidvin og fuglene, der synger aftensang omkring dig. Duften at stegt bacon i luften og den sagte syden af æggekagen, der står i ovnen og er næsten klar til at blive spist med friske tomater, purløg og en skive ristet rugbrød.
Det bliver ikke meget mere idyllisk. Æggekagen er en underspillet men lækker og let delikatesse, der ofte bliver overset eller helt glemt rundt om i de danske køkkener til fordel for mere eksotiske og moderne retter. Det er egentlig synd, for det er en oplagt ret at servere i sommervarmen, der i øjeblikket ligger over det ganske danske land.
Tilbehøret
Som med alle andre retter findes der også utallige muligheder for at anrette og variere med tilbehør og diverse udgaver. Den helt klassiske model er de fleste dog enige om.
En blanding af æg og mælk vagt i ovnen eller stegt på panden mens den hæver og stivner. Serveres med skiver af sprødstegt bacon i rigelige mængder, samt tomater – gerne cherry – og let ristet rugbrød. Selve æggekagen serveres ofte med et gavmildt drys purløg, der ikke bare er en lækker tilføjelse til smagen, men også giver hele retten et visuelt løft.
Den italienske version
Fritatta er den italienske version af æggekagen. Forskellen mellem denne og den klassiske, danske version er i virkeligheden ikke så stor. Men alligevel er der en verden til forskel.
I en fritatta er der først og fremmest kartofler. Kogte og udskårne kartofler tilføjes til æggemassen på panden og giver selve æggekagen en mere tung og mættende følelse. Ud over det er der i mange udgaver af fritattaen ikke brugt bacon men i stedet en italiensk pølse i skiver – gerne chorizo, der er udbredt i mange danske supermarkeder.
Spinat er også en mulighed, når det kommer til den italienske æggekage, som erstatning eller sammen med kartoflerne.
I det hele taget er den italienske version noget mere alsidig og forskellig i sin udformning. Der findes en lang række variationer over fritatta, ikke mindst på nettets utallige danske madblogs og sider. Den gængse konsensus er dog, at retten indeholder en form for grønsager eller rodfrugter for at gøre den til et måltid i sig selv.
Mix og match
Der er altså rig mulighed for at lade sig inspirere af de mange forskellige versioner af æggekagen. Heldigvis falder det dig helt frit for, at skabe din helt egen personlige favoritudgave af æggekagen – hvad enten den lægger sig tættest op af den danske eller den italienske udgave. Prøv dig frem og gør klassiskeren til din egen – den er et sikkert sommerhit.